reflux

Als slapen niet vanzelf gaat: reflux

‘Elke baby spuugt’

‘Alle baby’s hebben reflux’

‘Reflux is een modeverschijnsel’

Heb jij ook een van deze dooddoeners gehoord?
Ja het klopt, een mondje terug geven is normaal. De ene baby spuugt meer dan de ander. Maar zo onschuldig hoeft het niet te zijn!

Toen ik in verwachting was van mijn oudste, had ik een stapeltje spuugdoekjes in huis gehaald. Een stapeltje van 12 ofzo. Al snel stuurde ik de kersverse vader naar de winkel, om toch nog maar wat meer doekjes te halen. Toen ik zelf wat mobieler werd, heb ik zelf ook nog wat extra doekjes ingeslagen. Want die spuugdoekjes waren bij ons niet – aan – te – slepen.
Het beste advies wat ik mijn zus kon geven (een paar weken later uitgerekend dan ik): denk je dat je genoeg spuugdoekjes hebt? VERDUBBEL HET! Je hebt het nodig, echt waar.
Een paar weken later keek ik haar vreemd aan, toen ze zonder een doekje in de buurt haar zoontje voedde. Bleken al die doekjes bij haar gewoon onaangeroerd in de kast te liggen….

Oké, zo ‘normaal’ is het dus niet dat mijn dochter zo veel spuugt…

Nou had ik niet het idee hoor, dat het haar erg stoorde. Het zal niet helemaal lekker in haar buikje gezeten hebben, maar ik weet nu dat zij geen ‘typische reflux baby’ was, zoals ik ze nu in mijn praktijk tegen kom.

Er zijn namelijk verschillende type reflux baby’s, te onderscheiden in 3 verschillende categorieën:

De gelukkige spuger – ongecompliceerde reflux
Zowel mijn dochter als zoon waren ‘happy spitters’: de baby die veel spuugt, maar er geen last van heeft.
Ze hebben vooral als resultaat dat papa en mama altijd overal doekjes hebben rondslingeren, en de wasmachine letterlijk overuren draait.
Vervelend, maar een (over het algemeen) contente baby – gelukkig!

De ongelukkige spuger – gecompliceerde reflux
De baby die veel spuugt, en er wel last van heeft. De melk die omhoog komt, is vermengd met het maagzuur, en brand in de slokdarm. Nou is dit al heel vervelend, en doet zeer. Na een tijdje raakt de slokdarm beschadigd van al dat zuur, en ontstaan er wondjes.
Als dit niet behandeld wordt, raakt de slokdarm steeds meer aangetast – AUW!

De stiekeme refluxbaby – gecompliceerde verborgen reflux
Dit is de baby die niet spuugt, maar wel reflux heeft.
De omhoogkomende melk wordt weer ingeslikt. Je herkent de stiekeme refluxbaby dan ook aan het vele slikken, en heeft vaak de hik.  
Ook hier raakt de slokdarm beschadigd door de zure melk, en komt niet alleen omhoog, maar komt daarna ook weer terug, als het teruggeslikt wordt. Daarna kan weer op de ‘ejectknop’ gedrukt worden, en weer heen en weer vloeien. Je kunt je voorstellen dat dit geen pretje is!

Vanaf hier laat ik de ‘happy spitter’ buiten beschouwing, en bedoel ik gecompiceerde (verborgen) reflux als ik het over reflux heb.

Zo herken je een refluxbaby:
Een refluxbaby is over het algemeen een onrustige baby. Een baby die niet in de box wil spelen, gaat huilen als hij in bed wordt gelegd. Eigenlijk alleen maar happy is in de buurt van papa of mama en het liefst rechtop is.
Als ze huilen, hoor je niet een lief baby-huiltje, maar lijkt het meer op gillen, wat echt door merg en been gaat. Het bouwt zich niet op, maar is plotseling en intens. Lastig te troosten, en zelfs bij jou zie je de onrust. Gewrongel met het lijfje, pijnlijke blik.
Geen happy baby dus.

Onrustig:
Veel en plotseling huilen;
Geïrriteerd en onrustig zijn;
Pijn en overstrekken.

Spugen
(Projectiel) braken;
(Ver)slikken en kokhalzen;
Vaak de hik hebben:
Zuur ruiken.

Voedingsproblemen
Kort of onrustig drinken;
Voeding weigeren;
Of steeds om voedingen vragen (om de pijn te verzachten).

Slaapproblemen
Slecht slapen;
Hazenslaapjes;
Niet op de rug willen liggen:
Niet alleen willen slapen.

Overig
Kwijlen:
Uitslag rond en op het kinnetje (van het zuur):
Tandjes met aanslag of erosie;
Scheetjes met obstipatie.
Bron: Baby reflux & andere onruststokers, S. Molenaar.

 

De oorzaken van reflux
De diagnose ‘reflux’ is vaak een hele geruststelling. Je weet eindelijk wat je kleintje mankeert. Maar eigenlijk begint de zoektocht nu pas. Want reflux is geen oorzaak, maar een gevolg. Er ligt dus nog een ander leed onder. En pas als je weet wat dat is, kun je de oorzaak van de reflux bij de bron aanpakken.
Stel dat je medicatie krijgt, is het fijn dat de melk niet meer zeer doet. Maar veel effectiever is het natuurlijk als je kan voorkomen dat de melk überhaupt omhoog komt.

  1. Een allergie
    Het teruggeven van voedsel kan veroorzaakt worden door een allergie. Er is dan een intolerantie, bijvoorbeeld voor koemelkeiwit, en je maag drukt op de ‘eject knop’. Het opkomen van de melk is dan dus een gevolg van de allergie, en geen oorzaak.
    Lees hier meer over KMA
  2. ‘Iets’ met het buikje/ spanning
    Er kan een medisch defect zijn aan het maagklepje, waardoor de melk terugvloeit.
    Wat ik ook vaak zie is dat er ‘iets’ met de werveltjes niet lekker zit. Verschoven werveltjes kunnen de zenuw die verantwoordelijk is voor het spijsverteringsstelsel beknellen.
    Lees hier meer over werveltjes
  3. Tongriempje en drinktechniek
    Refluxklachten kunnen ontstaan als een baby te veel lucht binnenkrijgt. Als de drinktechniek niet optimaal is, bijvoorbeeld vanwege een te kort tongriempje of lipbandje, kan er veel lucht mee komen.
    Een mooie hap maken is nodig, om zo een goed vacuüm te creëren. Bij een niet optimale drinktechniek hoor je een klakkend geluid, of bij borstvoeding, krijgt moeder pijnlijke, beschadigde tepels.
    Laat een lactatiekundige mee kijken. Ook zij kunnen bij flesgevoede baby’s goed adviseren.

Wat kun je doen om reflux te voorkomen?
Je wil sowieso onderzoeken wat nou de oorzaak is van de reflux. Want pas dan kun je de problemen bij de oorzaak aanpakken. Vermoed je een allergie, neem dan contact op met een diëtist. Is de drinktechniek de oorzaak? Ga naar een lactatiekundige, kinderarts of KNO-arts. Zit t ‘m in de spijsvertering, of in de spanning in het lijfje? Dan is de osteopaat, cranio-sacraaltherapeut of de fysiotherapeut de professional die je moet hebben.

Wat je altijd kunt doen, is het starten met probiotica voor zuigelingen. Daarmee maak je de darmflora sterker. Lees hier meer.

Voeding indikken of niet?
Vanuit het consultatiebureau, huisarts om je omgeving, krijg je bij een refluxbaby vast het advies voeding in te dikken, of speciale AR voeding (Anti-Reflux voeding) te geven. Dit kun je doen met Johannesbroodpitmeel (JBPM) of rijstebloem.
Het idee er achter is dat als de melk wat dikker is, dit minder makkelijk terugvloeit. Het is echter niet bewezen.
Wat wel is bewezen, is dat dikkere voeding zwaar op de maag valt, waardoor het juist meer klachten kan geven. Je baby heeft er ook eerder een vol gevoel van. Maar voeding verdikt met rijstebloem of JBPM bevat veel minder voedingswaarden dan een normale voeding. Dit kan uiteindelijk groeiachterstanden geven.
Heb je te maken met een ‘happy spitter’, dan kan het wel effectief zijn. Maar wees er wel kritisch op, of de klachten er echt minder van worden, en er geen ‘nieuwe klachten’ door ontstaan.

 

Houd je baby rechtop
Er zijn diverse houdings- en voedingsadviezen, die je kunt opvolgen. De adviezen zijn vooral gebaseerd op het gebruik maken van de zwaartekracht. Hoe verticaler je baby, hoe groter de kans is dat de melk daar blijft waar het hoort.
De meeste kleintjes vinden het dan ook heel fijn om gedragen te worden in de draagzak/ draakdoek. Het geeft warmte en tegendruk, en vermindert het terugvloeien van de melk.
Als slaapcoach is dan ook mijn advies: Als dat de enige manier is waarop er geslapen wordt, draag dan veel (kies een draagdoek of een ergonomische draagzak). Dát er geslapen wordt is belangrijker dan hóe er geslapen wordt.
Ondertussen kun je maatregelen nemen om de reflux zo veel mogelijk te beperken.

  • Draag je baby;
  • Rechtop voeden;
  • Kleine hoeveelheden melk per keer;
  • Rustig laten drinken, zorg dat de melk niet te snel komt;
  • Let op met bijvoeding: start niet te snel. Je kleintje heeft een gevoelig buikje. Begin echt niet voor 6 maanden (liever ook niet als je niet met reflux te maken hebt trouwens), en let op met wat je geeft.
  • Houd je baby rechtop, na de voeding;
  • Bij het verschonen: til de beentjes niet op, maar draai je baby van links naar rechts;
  • Zet het bedje schuin;
  • Inbakeren;
  • Houdingstherapie (je baby anders in zijn bedje leggen, op zij of buik, wil soms helpen. Dit is niet de meest veilige slaappositie, en daarom wil je je hierin laten begeleiden door een professional!)

Medicatie
Medicatie is mogelijk, maar niet altijd nodig. Er zitten ook negatieve gevolgen aan. Het liefst start je pas met medicatie nadat je de oorzaak hebt aangepakt, en er dan nog geen verbetering is.
Je hebt 2 varianten: Maagzuurbinders of maagzuurremmers en -blokkers (PPI).
De eerste groep neutraliseren het maagzuur, waardoor het maagzuur minder zuur is, en daardoor minder pijnlijk is. Het werkt maar kort, moet het vlak voor een voeding geven, en moet daardoor bij een baby frequent toegediend worden.
De maagzuurremmers zorgen er voor dat er minder maagzuur wordt aangemaakt. Minder maagzuur = minder reflux. Klinkt vrij logisch. Er zit wel een groot nadeel aan, want kleintjes kunnen al vrij snel een tolerantie opbouwen, waardoor het ‘ineens’ niet meer kan werken. De maagzuurblokkers (PPI) werken weer wat anders dan de -remmers, want ze remmen niet de aanmaak, maar blokkeren de aanmaak. Dit medicijn geef je tijdens de voeding. Het wordt het meest voorgeschreven voor refluxbaby’s. Het enige nadeel is dat er soms te weinig van wordt gegeven: kinderen verwerken PPI 3 keer zo snel als een volwassenen, en niet elke dokter weet dit.
Daarbij werkt medicatie ook niet altijd, en kan het negatieve gevolgen hebben, zoals bijvoorbeeld obstipatie.

 

Je ziet het, reflux en de oorzaak van reflux; het is best een gecompliceerd verhaal.

Denk jij dat jouw kleintje mogelijk reflux heeft? Of zie je een onrustige baby, en kun je niet helemaal duiden wat er aan de hand is? Dan kan ik je van harte het boek ‘Baby reflux & andere onruststokers’ van  Stephanie Molenaar (Stephanie Lampe) aanraden. Een schat vol aan informatie, die je wil hebben als ouders van een onrustige baby. 
Zegt jouw moedergevoel dat er iets speelt; laat je niet afschepen!

Meer lezen over de mogelijke onruststokers? 
Ik heb een serie geschreven: ‘Als slapen niet vanzelf gaat’. 
Klik op de link om naar het gewenste artikel te gaan.

Oververmoeidheid
Darmkrampjes
Koemelkallergie
Wervels
KNO-Problemen
Reflux

Heb je een onrustige baby, en kun je niet helemaal duiden wat er aan de hand is? Dan kan ik je van harte het boek ‘Baby reflux & andere onruststokers’ van  Stephanie Molenaar (Stephanie Lampe) aanraden. Een schat vol aan informatie, die je wil hebben als ouders van een onrustige baby. 
Zegt jouw moedergevoel dat er iets speelt; laat je niet afschepen!

Vraag nu het gratis e-book ‘Liefdevol naar Dromenland’ aan, met daarin 7 dingen die je moet weten over slaap, om van jouw kleintje een slaapkopje te maken.
Met het aanvragen van het e-boek schrijf je je automatisch in voor de ‘slaapkopjes mail’ (max. 2 x per maand).
En ga je akkoord met het verwerken van de persoonsgegevens, volgens het privacystatement.
gratis e-book

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met het opslaan van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close