
KNO-problemen
Gevoelige oortjes, ‘altijd’ verkouden, constant snottebellen… Typische KNO problemen (keel-, neus- en oorproblemen.
Sommige kleintjes hebben nooit ergens last van, terwijl er bij een andere baby maar geen einde aan lijkt te komen.
Zo herken je KNO-klachten:
- Oorpijn;
- (vaak) Verkouden;
- Koorts;
- ‘Vol’ klinken;
- Moe en onrustig zijn;
- Groeiachterstanden;
- Kortademigheid
Bron: Baby reflux & andere onruststokers, S. Molenaar.
Oorzaken van KNO-klachten
Dergelijke problemen kunnen heel goed op zichzelf staan, zonder dat er direct een aanleiding toe is. Had je zelf vroeger veel oorontstekingen, of ander soortige klachten? Mogelijk geef je de genen door. Het is dan ook niet altijd te herleiden waar het vandaan komt. Sommigen zijn nou eenmaal wat ‘gevoeliger’ voor ontstekingen in het KNO-gebied dan anderen.
Heeft jouw kleintje geregeld last van KNO-klachten? Wees dan ook bedacht op het volgende: hoewel dergelijke klachten heel goed solo kunnen opereren, kan het ook een gevolg zijn van iets anders.
Het kan bijvoorbeeld samen hangen met reflux: het opkomende maagzuur prikkelt en irriteert de luchtwegen. Keel- en neusamandelen kunnen daar ontstoken van raken.
Een andere oorzaak kan een overgevoeligheid zijn voor melk (Koemelkeiwitallergie, lees er hier meer over). De overgevoeligheid voor het eiwit zorgt er voor dat er meer slijm wordt aangemaakt, wat vervolgens kan gaan irriteren.
Wat kun je doen?
Houd een logboek bij, en noteer daarin wanneer je kleintje klachten heeft, welke klachten dit zijn, en hoe lang ze aanhouden.
Komen de KNO klachten vaker terug, of houd het lang aan: neem contact op met de huisarts. Aan de hand van je logboek kun je dan duidelijk je zorgen in kaart brengen. Dat is een sterker verhaal dan ‘Mijn kleintje heeft alwéér een oorontsteking’, of ‘Ze is áltijd verkouden’. Met het logboek kun je het heel concreet in beeld brengen.
Maak je je echt zorgen? Laat je dan doorverwijzen naar een KNO-arts.
Mogelijk stelt de arts voor het nog even aan te kijken, of buisjes te plaatsen, of amandelen te verwijderen. Weet dat jij daarin altijd zelf de beslissing neemt. Wil de arts graag buisjes plaatsen? Zie jij dat niet zitten, dan gebeurt dat niet.
Andere dingen die je zelf kunt doen zijn:
- Zorg voor voldoende frisse lucht. Ventileer goed, ga vaak naar buiten.
- Vermijd slijmvormende voeding. (Meer weten, kijk dan hier)
- Verhoog de weerstand door probiotica (voor zuigelingen) te gebruiken.
Meer lezen over de mogelijke onruststokers?
Ik heb een serie geschreven: ‘Als slapen niet vanzelf gaat’.
Klik op de link om naar het gewenste artikel te gaan.
Oververmoeidheid
Darmkrampjes
Koemelkallergie
Wervels
KNO-Problemen
Reflux

Heb je een onrustige baby, en kun je niet helemaal duiden wat er aan de hand is? Dan kan ik je van harte het boek ‘Baby reflux & andere onruststokers’ van Stephanie Molenaar (Stephanie Lampe) aanraden. Een schat vol aan informatie, die je wil hebben als ouders van een onrustige baby.
Zegt jouw moedergevoel dat er iets speelt; laat je niet afschepen!
